Atractii Turistice

"Conacul Bunicilor" este situat intr-o regiune de o frumusete seducatoare. Situata "sub munte" cum spun localnicii,  zona Novaci - Baia de Fier te primeste cu un drum serpuitor printre coline impadurite, la poalele Parangului.

TRANSALPINA

Este o sosea din Muntii Parang, în Carpatii Meridionali. Este cea mai înalta sosea din Romania, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legatura între orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.

Transalpina strabate patru judete - Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba - traversând Muntii Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, în judetul Vâlcea, unde se prezinta ca o "sosea de creasta".

Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane în timpul razboaielor cu Dacii motiv pentru care pe hartile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman. Cert este ca drumul, cunoscut ca "Poteca Dracului", a fost initial o poteca de munte, folosita de catre pastorii din Marginimea Sibiului pentru a traversa muntii cu turmele de oi în Tara Româneasca.

Având în vedere învatamintele din Primul Razboi Mondial regele Carol al II-lea a dorit sa aiba la dispozitie un drum strategic, pentru artileria montana, trasa de cai, care sa poata fi parcurs de trupele care se miscau între Valahia si Transilvania

PESTERA MUIERILOR

Situata la nici 5 km de pensiune, are o lungime totala de 3600 m, din care se pot vizita aproximativ 1000 m.. Se spune ca pestera era locul de refugiu al femeilor si copiilor atunci cand regiunea era atacata de hoardele barbare. Este prima pestera electrificata din România

PESTERA LUI PAHOMIE SAU PESTERA POLOVRAGI

Este un vechi meandru subteran al raului Oltet, situat chiar la intrarea In Cheile Oltetului. Cu o lungime de 9000m, cuprinde numeroase si variate galerii adanci ce formeaza un adevarat labirint. Potrivit unei vechi legende, aici ar fi locuit zeul suprem al geto-dacilor, Zamolxis iar picaturile ce se preling pe turturii de piatra, sunt lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. De altfel, pe varful de deasupra, exista ruinele unei cetati dacice, la care se ajunge dupa un traseu de aproximativ 20 de minute prin padure, traseu marcat cu banda rosie.

CHEILE OLTETULUI

Sunt una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din zona. Inca de la intrare te copleseste frumusetea peisajului. Peretii abrupti de stanca, situati la 3-4 m distanta la baza si 10-15m la varf, sunt ciuruiti de zeci de grote inaccesibile. Pe partea stanga a pasului curge cristalin, si totusi zgomotos, Oltetul, in care, la orele diminetii, poti avea sansa unui spectacol nemaivazut: pastravii inoata in amonte, sarind peste micile cascade formate de pietrele din rau.

MANASTIREA POLOVRAGI

Este situata in vecinatatea Cheilor Oltetului intr-o livada cu pomi fructiferi si castani comestibili, amintind de clima blânda a manastirilor Tismana si Bistrita. Ctitorita in jurul anilor 1505 de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, biserica manastirii Polovragi este construita in stil bizantin, având forma trilobata, realizata intr-o simetrie proportionata. De remarcat este catapeteasma executata din lemn de tei, o adevarata capodopera a vechii sculpturi românesti, având o bogata ornamentatie cu impletituri florale. In timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, in anul 1693, s-a zugravit interiorul, s-a adaugat pridvorul in stil brâncovenesc, s-au construit unele chilii si clopotnita, precum si zidurile de cetate.

STATIUNEA MONTANA RANCA

aflata la 20 km de pensiune, este situata la o altitudine de 1600m ofera o priveliste care-ti taie rasuflarea. Amatorii de drumetie se vor bucura de potecile Parangului care-i vor conduce la varfuri semete cum ar fi Parangul Mare (2519m), Carja, Mandra, Stoienita, Setea Mare , Mohorul, sau la lacuri glaciare cu ape curate ca lacrima : Rosiile, Calcescu, Mija, Lacul Verde. Tot pe domeniul binecuvantat al Parangului se formeaza apele bogate si limpezi ale Lotrului, Gilordului si Jiului rasaritean.

Amatorii de schi vor gasi zapada multa, pana tarziu si doua partii intretinute cu grija, una pentru incepatori iar alta pentru avansati, ambele dotate cu teleschi.

ORASUL HOREZU

situat la 20km de pensiune, este cunoscut ca un vechi centru de ceramica populara. Daca vreti sa vedeti la lucru mesterii olari si vreti sa cumparati obiecte de ceramica autentice, Horezu este locul cel mai indicat

COMPLEXUL BRANCUSI DIN TG.JIU

Orice "calatorie Brancusi" incepe obligatoriu cu capitala judetului Gorj, Targu-Jiu, (situat la 50 de km de pensiune) acolo unde se afla cateva "minuni" ale geniului brancusian: complexul sculptural din parcul orasului - format din Masa Tacerii, Coloana Infinita si Poarta Sarutului. Cioplite in piatra, ele au transformat Targu-Jiul intr-un reper al culturii universale.

La doar 10 km de Targu-Jiu, se afla satul Lelesti, una dintre cele mai vechi asezari gorjene, atestata documentar inca din secolul al Xv-lea. Pe langa sarbatorile ce au loc aici, cum ar fi, de pilda, cele religioase de Sfantul Gheorghe sau cele populare - "Logodna vinului cu ulcica", Lelestiul este vestit in zona datorita muzeului sau, in care pasiti trecand printr-o frumoasa poarta gorjeneasca din lemn. Cele doua casute ce se ivesc printre brazi au fost construite in 1777 si adapostesc adevarate bijuterii ale artei populare si marturii ale istoriei locului, toate donate de catre sateni, incepand cu 1972 - anul infiintarii muzeului.

HOBITA

Drumul ce duce la Hobita, locul in care s-a nascut acum mai bine de 130 de ani Constantin Brancusi, trece printr-un taram a carui frumusete pare uitata de timp: superbele paduri ale Gorjului, varfurile profilate in zare ale Muntilor Valcan si Parang, plaiurile inverzite care curg catre Jiu. Pe partea dreapta, in satul Francesti, se afla o veche bisericuta de lemn, sora geamana a celei din Hobita, aflata intr-un crang plin de mierle si de privighetori, acolo unde odihnesc parintii si rudele marelui sculptor. Principalul obiectiv turistic din Hobita este casa memoriala Brancusi - locul in care acesta s-a nascut si a copilarit.